Miksi mukana niin monessa?

Sunnuntai 3.4.2016 - Katja Luojus


Miksi mukana niin monessa?

Olen jälleen haastamassa omaa uskottavuuttani, vaikutusmahdollisuuksiani ja kannatustani. Olen taas mukana yksissä vaaleissa, ensimmäistä kertaa: Pirkanmaan Osuuskaupan edustajiston vaaleissa. Eräs ystäväni kysyi: ”Miksi olet näissäkin vaaleissa mukana?” Älyttömän hyvä kysymys…

Katson itseäni peliin ja esitän otsikon mukaisen kysymyksen. Vastaustani etsien pohdin yhteiskunnallista vaikuttamista tai ylipäänsä vaikuttamiseen osallistumista laajemminkin. Mielestäni ihmiset käyttävät rutisemiseen ja valittamiseen turhan paljon energiaansa sitä vastoin voisivat toimia yhteisten asioiden eteen. Tämä on perussyy miksi olen niin monessa mukana, sillä vain mukana olemalla vaikuttamisen erilaisilla foorumeilla saa aikaan muutoksia ja olenhan niitä saanutkin. Vaikuttamisen keinoja on todella monia eikä luonnollisesti kaikki voi olla mukana erilaisissa luottamustehtävissä. Oman luottamuksensa testaaminen antaa näkökulman siihen voiko toimia edustajana ja muiden ihmisten äänen välittäjänä. Välitän muiden mielipiteitä omien ajatusteni ja verkostojeni kautta. Vaikka aina ei erilaissa kisoissa paalupaikkaa saisikaan, saa erilaisia kokemuksia ja oppii paljon uusia asioita ihmisten kautta.  Aina ei voi voittaa ja sehän on elämän tosiasia!

Toisaalta olen kuullut olevani oman edun tavoittelija, vallankipeä tai näkyvyyden tavoittelija. Toki asiat voi halutessaan noinkin nähdä, mutta näkökulma on harvinaisen suppea. Yhteisten asioiden hoitamisessa oman edun tavoittelua on juuri sen kerran kuin katsoo yleisten ja yhteisten asioiden vaikuttavan oman elämän piiriin. Tavallisena kuntalaisena, joka ei omista maita eikä harjoita omaa elinkeinoaan oman kunnan alueella, ei nauti sen suurempia etuja kuin muutkaan. Eduksi en myöskään katso kateutta aiheuttavat kokouspalkkiot, joista maksetaan sivutulon mukainen ennakonpidätys ja puolueverot. Useamman tunnin kokouksesta valmisteluinen tilille kilahtaa muutama kymppi, satasista on turha unelmoida. Näin ollen henkilökohtaisen talouden korjaamisen tai jopa rikastumisen toivossa tälle polulle on turha pinkaista, sillä maitohapot on taattu. Näkyvyyden ilot ovatkin omaa luokkaansa. Katukuvassa ja harrastusten parissa tunnen pitkän kasteen ja tunnistukseen johtanut skannaus on tehty. Ei se haittaa ekstroverttiä, sillä ihmiset ovat tavallisesti hyvin kohteliaita ja hyväkäytöksisiä. Eikä sekään haittaa, että kauppajonossa vastailen päivähoidon resursseihin tai otan kuntalaispalautetta vastaan huonosti auratuista ja hiekoitetuista kyläteistä. Palautteet perustuvat yleensä tyytymättömyyteen, jolloin he vaikuttavat asioihin löydettyään oikean kanavan ja niinhän se kuuluukin mennä – vaikuttamisen kanava on löytynyt!

Miksi olen mukana niin monessa? Vastaukseni: olen luottamuksen arvoinen, kiinnostunut ja haluan vaikuttaa yhteisiin asioihin. Olen aikaansaava ja yritän sinnikkäästi, sillä pyrin tekemään sen minkä lupaan.  Sisäinen virta vie yhteisten asioiden äärelle, sillä uskon omaan kyvykkyyteni yhteisten asioiden hoitamisessa osallistavalla otteella. Kaikki en miellytä, enkä siihen pyrikään olemalla rehdisti oma itseni. Tästä syystä olen mukana monessa!          

Avainsanat: Luottamustehtävät, vaikuttaminen, aktiivisuus, mahdollisuus vaikuttaa


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini